Primul proces de Bugetare Participativă online din România

Bugetarea participativă urmăreşte îmbunătăţirea calităţii vieţii din oraşul nostru, prin încurajarea cetăţenilor să se implice în definirea priorităţilor şi a obiectivelor de investiţii. Este un proces deschis, incluziv şi transparent prin care membrii comunităţii se implică direct în formularea deciziilor privind priorităţile de cheltuire a banilor din bugetul local.

Procesul de Bugetare participativă a fost implementat pentru prima dată la Cluj-Napoca în anul 2013, printr-un proiect pilot care s-a desfășurat în cel mai mare cartier al Municipiului Cluj-Napoca, cartierul Mănăștur. Astfel, cetățenii au avut propuneri de proiecte care să contribuie la îmbunățirea cartierului în care aceștia locuiesc.

Apoi, în anul 2015 și 2016  s-a desfășurat al doilea proiect de Bugetare participativă, dedicat grupurilor informale – Com’on Cluj. Acestea au fost formate din tineri cu vârsta cuprinsă între 14 și 35 de ani, scopul fiind de a propune proiecte pentru schimbarea comunității clujene. Proiectele declarate câștigătoare pentru implementare au fost finanțate prin bugetul local al Municipiului Cluj-Napoca.

Anul acesta, Primăria Cluj-Napoca a implementat primul proces de Bugetare participativă online din România. Procesul de Bugetarea participativă se adresează tuturor  celor care locuiesc, muncesc sau studiază la Cluj-Napoca și au peste 18 ani.

În prima etapă a procesuluil, în perioada 17 iulie – 20 august, cetățenii au depus 338 de proiecte pe  platforma www.bugetareparticipativa.ro, dintre care eligibile 126 de proiecte, stabilite în urma analizalei Comisiei tehnice a Primăriei.

Cetățenii au avut posibilitatea să depună câte un proiect în fiecare domeniu de mai jos:

  • Alei, trotuare și zone pietonale
  • Amenajare spații publice
  • Mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației
  • Infrastructură educațională și culturală
  • Spații verzi și locuri de joacă
  • Orașul digital

Următoarea etapă din cadrul procesului de Bugetare participativă este votarea proiectelor.

Așadar, în perioada 2-22 octombrie are loc votul proiectelor pe domenii, deci toți cei care locuiesc, lucrează sau studiază la Cluj-Napoca pot vota câte un proiect din cele 6 domenii. După prima etapă de vot, se vor selecta maxim 30 de proiecte. Primele 3 proiecte clasate în funcție de numărul de voturi din fiecare domeniu vor intra automat în etapa finală de vot.

În perioada 30 octombrie – 19 noiembrie, va avea loc etapa finală de vot, în care cetățenii pot vota un singur proiect din toate domeniile. Primele 15 cele mai votate proiecte vor fi implementate de Primăria Cluj-Napoca începând cu anul 2018.

Cum se votează?

Pot vota doar persoanele care se află în aria teritorială a municipiului Cluj-Napoca.

  1. Accesează platforma: www.bugetareparticipativa.ro
  2. Dă click pe butonul: Intră în cont
  3. Creează cont nou sau autentifică-te (Pentru a putea vota trebuie să ai un cont valid)
  4. Votează câte un proiect din fiecare domeniu în perioada 2-22 octombrie
  5. Votează un singur proiect din toate domeniile în perioada 30 octombrie-19 noiembrie.

Persoanele care nu au acces la internet sau nu sunt familiarizați cu mediul online vor puteavota cu sprijinul Primăriei. La Centrul de Cultură Urbană Casino va fi amenajat un birou unde, înfiecare zi lucrătoare din perioada de vot, între orele 13.00-17.00, se va acorda sprijin persoanelor care doresc să voteze.

Pentru informații suplimentare cu privire la procesul de bugetare participativă :

– website : www.bugetareparticipativa.ro;

– email : bugetareparticipativa@primariaclujnapoca.ro;

– telefon : 0371 376 646 (de luni până vineri între orele 13.00-17.00)

– facebook: Bugetare participativa (http://fb.com/bugetareparticipativa).

De asemenea, Primăria Cluj-Napoca încurajează cetățenii să promoveze proiectele favorite, atât pe paginile de socializare: Facebook, Instagram, Twitter etc., cât și offline pliante, afișe, broșuri etc., pentru strânge cât mai multe voturi.

Calendarul Bugetării Participative:

17 iulie – 20 august   Depunerea Proiectelor

21 august – 1 octombrie Analiza proiectelor

2 octombrie – 22 octombrie Prima etapă de vot

23 octombrie – 29 octombrie Validare vot I

30 octombrie – 19 noiembrie A doua etapă de vot

20 noiembrie – 26 noiembrie Validare vot II

27 noiembrie Afișarea rezultate finale

Platforma www.bugetareparticipativa.ro este realizată de Primăria Cluj-Napoca în parteneriat cu compania Evozon, prin clusterul iTech Transilvania, sub egida Consiliului Consultativ pentru Antreprenoriat și Inovare în IT.