Ce este BP?

Bugetarea participativă este un proces derulat de Primăria Cluj-Napoca, prin care ideile şi iniţiativele comunităţii clujene se manifestă şi se transformă în realitate. Este un proces deschis, incluziv şi transparent prin care membrii comunităţii se implică direct în formularea deciziilor privind priorităţile de cheltuire a banilor din bugetul local.

Gândiți-vă la bugetul familiei dumneavoastră și la modul în care vă dobândiți și vă cheltuiți banii. Apoi imaginați-vă o familie de câteva mii de ori mai mare (comunitatea locală în care trăiți și munciți) care are de colectat și de cheltuit o sumă mai mare de bani (bugetul local).

Bugetarea participativă este un proces similar, care urmăreşte îmbunătăţirea calităţii vieţii din oraşul nostru, prin încurajarea cetăţenilor să se implice în definirea priorităţilor şi a obiectivelor de investiţii din bugetul local.

La ce îmi folosește bugetarea participativă?

  • Să exprim problemele cu care mă confrunt şi să propun soluţii pentru acestea.
  • Să fiu ascultat, înţeles şi să văd că părerea mea chiar contează.
  • Să formulez idei şi iniţiative proprii pentru ca viaţa să fie mai bună şi mai plăcută în cartierul şi în oraşul meu.
  • Să particip efectiv la stabilirea priorităţilor în cheltuirea banilor comunităţii noastre locale.
  • Să am ocazia de a-mi transforma ideile în proiecte ale comunităţii.
  • Să particip activ la realizarea şi urmărirea proiectelor.

flyer_a4_interior_v1a

Cum beneficiez de bugetarea participativă?

1. Participând la întâlnirile de cartier, la discuţiile informative şi la atelierele deliberative

Întâlnirile de cartier mă ajută să înţeleg cum funcţionează în ansamblu procesul Bugetării Participative. Tot aici pot să-mi exprim părerea şi să fac sugestii cu privire la viaţa şi problemele din cartierul meu.

Discuţiile informative mă ajută să mă lămuresc cu privire la paşii concreţi pe care îi urmează Bugetarea Participativă şi care este rolul meu în fiecare etapă. Acum pot discuta faţă în faţă cu reprezentanţi ai Primăriei şi pot să aflu mai multe detalii despre proiectele deja demarate sau care sunt aproape de start. Pot formula propuneri, sugestii sau observaţii care vor fi notate şi luate în considerare de către Primărie şi Consiliul Local.

În cadrul atelierelor deliberative, pot participa la analiza problemelor, propunerilor şi sugestiilor formulate de cetăţeni. Pot să discut direct cu ceilalţi participanţi şi, de comun acord, să stabilim criterii de evaluare pentru identificarea problemelor majore, a soluţiilor viabile şi a proiectelor prioritare pentru comunitatea noastră.

Anunţurile şi comunicările privind activităţile din cadrul Bugetării Participative le pot găsi în afişele şi pliantele distribuite de Primărie, precum şi pe pagina web a Bugetării Participative, http://bp.primariaclujnapoca.ro.

2. Formuland recomandări privind îmbunătăţirea vieţii în cartier sub forma unor propuneri de reparaţii şi investiţii

O idee (propunere) de investiţie sau reparaţie se referă la o recomandare/propunere din partea cetăţenilor de rezolvare a unei probleme identificate, fără a include neapărat cerinţele tehnice ale unui proiect. Voi fi ajutat în acest proces de voluntari ai Primăriei.

3. Contribuind la transformarea propunerilor de investiţii în proiecte

Voi putea lucra alături de echipele Primăriei municipiului Cluj-Napoca, trecând propunerile prin fazele de expertiză tehnică şi juridică, management şi planificare de resurse.

4. Purtând vocea comunităţii în fazele de aprobare, implementare şi urmărire ale proiectului

Pot fi delegatul vecinilor mei. Delegatul este un cetăţean care transmite ideile (propunerile) de investiţii în şedinţele publice pentru a se asigura că aceste propuneri sunt pe deplin şi corect înţelese în procesul delibe- rativ desfăşurat de autorităţile publice. De asemenea, de îndată ce recomandările formulate în atelierele deliberative au fost preluate în deciziile autorităţilor publice, delegaţii vor avea posibilitatea să monitorizeze implementarea respectivelor obiective, asigurând în acest fel transparenţa execuţiei bugetare. Orice participant la întâlnirile deliberative îşi poate exprima dorinţa de a fi delegat.

____________________________________________________________________________

Procesul de bugetare participativă(BP) este un exercițiu democratic complex, cu beneficii majore pentru comunitate și care este aplicat în numeroase alte orașe din întreaga lume. Cluj-Napoca este singurul oraș din România care a inițiat derularea unui astfel de proces.

Care este propunerea de inițiere și organizare a bugetarii participative la Cluj-Napoca aflați pe scurt din rezumatul documentului integral creat de Grupul de lucru pentru BP și din prezentarea de mai jos. Vă invităm să citiți acest document supus consultării publice și să vă implicați în proces alături de noi.

Prezentare scurta – Bugetare Participativa la Cluj-Napoca